Golftip, spelen met wind

Op open banen speelt de wind vaak een belangrijke rol. Het goed inschatten van zijwind is natuurlijk belangrijk voor de richting van de bal, maar met mee- of tegenwind is de afstand belangrijker.
Wind mee is soms een welkome hulp om meer afstand te halen. Bij lange slagen naar de fairway is dit natuurlijk een hulpmiddel, maar bij het benaderen van de green kan een bal met wind mee ook iets te veel snelheid krijgen, en dus weer over de green eindigen.

Wind tegen is lastiger omdat meteen ieder (zijwaarts) effect aan de bal versterkt wordt, en natuurlijk de afstand wordt verkort. Een manier om dit laatste te omzeilen is de bal laag houden (punchen). Hierbij leg je de bal achter in de stand, bij de rechtervoet. De handen blijven dan op het moment van raken voor de bal waardoor de schuinte van het blad wordt verminderd.

Probeer dit eerst op de Driving Range. Lukt dit niet, maak dan een normale swing en kies één of twee stokken meer. Een normale goedgeraakte bal is altijd effectiever dan een gebrekkig uitgevoerde punch.