Hieronder op deze pagina vind je nog een aantal handige tips.
Inmiddels verschijnen de golftips op het YOUTUBE kanaal van onze Golfacademy. Kijk daar dus voor adviezen over hoe je swing te verbeteren.
Hieronder op deze pagina vind je nog een aantal handige tips.
Inmiddels verschijnen de golftips op het YOUTUBE kanaal van onze Golfacademy. Kijk daar dus voor adviezen over hoe je swing te verbeteren.
(Verkeerd) oplijnen is vaak een oorzaak van afwijkende ballen. Dit is zonde aangezien het redelijk makkelijk te corrigeren valt met een iets betere routine. Bij het controleren van de richting en als hulp bij het oplijnen van de voeten en het lichaam, helpt het om 2 clubs op de grond te leggen.
Vaak staat het lichaam zo dat de voeten wel naar het doel wijzen, maar dat betekent dat de bal al een afwijking naar rechts zal krijgen. Lijn eerst de ene club op naar het doel, de tweede geeft de voetenlijn aan. Let op: Je mag de clubs in de baan niet laten liggen terwijl je de bal slaat! Dus check het op deze manier tijdens je oefenrondes. Zorg bij het spelen dat je het oplijnen opneemt in je “pre swing” routine.
Bij het innemen van de beginstand denken veel mensen nog aan minimaal 3 zaken die ze tijdens hun swing willen beïnvloeden. Dit levert een hoop spanning op, vooral in de armen. De “waggle” kan dit voorkomen. Verder lezen
Een goede basishouding is belangrijk, en bij iedere lange slag hetzelfde. Zoek je consistentie in je slagen, begint dat door iedere keer met dezelfde set up te beginnen.
Bij het innemen van de stand is het verleidelijk om met een langere stok rechter op te gaan staan, en met een korte stok meer voorover. Dat geeft steeds een verschillende beginpositie, waardoor het moeilijk is om stabiliteit te kweken. Het enige wat zou moeten veranderen is de afstand tot de bal, de lichaamshouding blijft dus gelijk.
Je clubs zijn er op aangepast doordat de hoek van de staft in de kop steeds vlakker is, naarmate de club langer wordt.
Op open banen speelt de wind vaak een belangrijke rol. Het goed inschatten van zijwind is natuurlijk belangrijk voor de richting van de bal, maar met mee- of tegenwind is de afstand belangrijker.
Wind mee is soms een welkome hulp om meer afstand te halen. Bij lange slagen naar de fairway is dit natuurlijk een hulpmiddel, maar bij het benaderen van de green kan een bal met wind mee ook iets te veel snelheid krijgen, en dus weer over de green eindigen.
Wind tegen is lastiger omdat meteen ieder (zijwaarts) effect aan de bal versterkt wordt, en natuurlijk de afstand wordt verkort. Een manier om dit laatste te omzeilen is de bal laag houden (punchen). Hierbij leg je de bal achter in de stand, bij de rechtervoet. De handen blijven dan op het moment van raken voor de bal waardoor de schuinte van het blad wordt verminderd.
Probeer dit eerst op de Driving Range. Lukt dit niet, maak dan een normale swing en kies één of twee stokken meer. Een normale goedgeraakte bal is altijd effectiever dan een gebrekkig uitgevoerde punch.
Je probeert je bal met een mooie boog op de green te laten landen, maar hij vliegt er op voetzoekerhoogte aan de andere kant weer overheen. Iedereen kent het beeld toch….? Vaak is een ongewenste polsknik het probleem. Je probeert met de polsen de bal de lucht in te lepelen, maar raakt de bal dan in de opgaande zwaai van de stok. De voorkant van het clubblad raakt dan de bal i.p.v. het bladoppervlak. Een leuk trucje om dit te voorkomen, is de oefening met de pen:
Steek een pen of potlood, tussen je horlogeband of in je handschoen. Als je dan wat oefenswings maakt, voel je de bedoeling al meteen. Je focust je op de pen waardoor je polsen minder knikken.
Voorzichtig een balletje erbij op een korte afstand van de vlag. Je begrijpt dat ik niet verantwoordelijk wil zijn voor gebroken holgogebanden of gescheurde handschoenen…..
Mocht je er niet uitkomen, of heb je geen idee of dit wel de fout is die je maakt, boek dan een lesje en we hebben je zo weer op de rails.
Met het vasthouden van de stok in de handen, is er een grote neiging om handen en armen te laten overheersen bij het slaan van de bal. Het benenwerk is echter van groot belang tijdens de full swing. Veel spelers beginnen met te ver gebogen knieën in de set up. Het is de bedoeling dat de knieën licht gebogen zijn in de beginstand, i.p.v. diep geknikt.Vanuit een gestrekte positie knikken ze dus iets “uit het slot” waardoor de benen een bijdrage kunnen leveren aan de gewichtsverplaatsing in de downswing.
Een veelgestelde vraag is altijd: Hoe kan ik een bal met backspin slaan? Dit is iets wat niet te doseren is. Het is een bijkomstigheid van iedere slag. Een goedgeraakte bal heeft altijd backspin door de schuinte (loft) van het blad.
Meer loft geeft meer spin, dus met een sandwedge zul je de bal eerder zien stoppen dan met een ijzer 5. Om de bal ook echt te laten terugrollen op de green, zijn er meer factoren belangrijk; samenstelling van de bal, swingsnelheid en gesteldheid van de green.
Een flopshot zoals Phil Mickelson vergt wat technische kennis dus probeer dat niet te snel in de baan. Eerst een lesje misschien….!
Let erop dat wanneer het gewicht op het linkerbeen hangt in de beginstand van een chip, je lichaamszwaartepunt (borstbeen) ook links van de bal hangt. Onder dit punt komt de club in het gras en dat willen we natuurlijk pas na het raken van de bal.
Een veel voorkomend probleem is de zogenaamde fluff; meer gras dan bal. Men probeert dan zelf de bal omhoog te scheppen door met het lichaam naar rechts te leunen. Breng dus het zwaartepunt naar links. Hiermee zorg je ervoor dat je het gras pas raakt ná de bal zodat er geen kans bestaat dat het clubblad in de grond blijft hangen.
Na veel oefenen kan het zijn dat je wat last krijgt van je pinkmuis. Dat is het kussentje van je hand onder je pink. Of slijt jouw handschoen ook altijd op die plek? Vaak is de oorzaak daarvoor te vinden in het vastpakken van de grip.
Bij het plaatsen van de club in je linkerhand, dient die pinkmuis bovenop de grip te liggen. Dat zal weer even vreemd aanvoelen maar denk aan die handschoenen die heel blijven en geen pijn meer aan je linkerhand.
Maar ook meegenomen; je kunt een betere release maken en dus meer snelheid in je swing ontwikkelen. Let er wel even op dat je vanaf de bovenkant gezien, niet meer dan 2 knokkels van je linkerhand ziet.
Om met de tijd mee te gaan, is er voor het boeken van de lessen nu de iPhone App voor mijn online lesagenda. Te downloaden in de iTunesStore, zoek daar op golfCal. Hiermee wordt het nog makkelijker om je les in te plannen en te kijken of er ergens nog een plekje is als je net in je rondje weer al je chips verknalt hebt….!